Home » » Spelen in de voorhoede van de datarevolutie

Spelen in de voorhoede van de datarevolutie

Afbeelding
Niels Veenman

Welke mogelijkheden biedt Business Intelligence voor klanten in de logistiek en welke ontwikkelingen staan ons te wachten? Niels Veenman maakte in september promotie naar senior consultant Business Intelligence

Districon is al enige jaren zeer actief om samen met klanten data om te zetten naar relevante, nieuwe informatie. Er is heel veel data beschikbaar bij bedrijven en die hoeveelheid groeit alleen maar. Daar liggen volgens Niels nog heel veel kansen die direct een concurrentievoordeel opleveren. We spreken hem hierover.

Welke successen heeft Districon de afgelopen jaren kunnen boeken met Business Intelligence?

“Districon heeft verschillende klanten kunnen helpen in diverse markten. Zo hebben wij een aantal grote retailers inzicht gegeven in hun actuele voorraadposities, status van leveringen, verkopen, etc. Dat zorgde voor minder nee-verkopen en minder verstoringen tegen lagere kosten. Een ander voorbeeld is de onderhoudswereld, in het bijzonder het openbaar vervoer. We ondersteunen diagnoses van treinstoringen en zijn in staat geweest om de voorspelbaarheid van storingen aanzienlijk te vergroten. Een derde voorbeeld is de logistieke dienstverlening waarbij de informatiestroom tussen opdrachtgevers en dienstverleners inzichtelijker hebben gemaakt”. Op het gebied van Cargo-logistiek zijn wij als Districon in staat om met behulp van onder andere onze ‘air cargo terminal analyser’ de verschillende goederenstromen op en rond vliegvelden snel in kaart te brengen.

Op logistiek.nl stond recent een artikel (logistiek.nl, 8 sept 2016) waarin ING aangeeft dat de gouden tijden voor logistieke dienstverlening over zijn en dat zij moeten kiezen: procesoptimalisatie of innovatie, bijvoorbeeld met data. Herken je dat?

“Jazeker! Wij werken al enige tijd samen met een aantal dienstverleners en we zijn blij met hun drive om de kansen van data op te pakken. Ook zij beschikken over enorme hoeveelheden data die wij vertalen naar waardevolle informatie, voor de dienstverlener zelf of ook voor ketenpartners”. Voorbeelden zijn het slim tonen van de huidige status van een zending, maar ook tonen welke controlepunten deze zending “gemist” heeft. Een ander voorbeeld is dat we planners helpen de workload in een crossdockcentrum gelijkmatig te verdelen door de inhoud van inkomende containers te tonen. Toegevoegde waarde voor een ketenpartner zit bijvoorbeeld in het laten zien van de actuele status van picken en verzenden van de logistiek dienstverlener; “gaat mijn zending op tijd komen”.

Welke kansen ziet Districon de komende jaren?

“Wij zien volop kansen om bedrijven niet alleen inzicht te verschaffen, maar dit inzicht ook te vertalen in stuurmogelijkheden. Ofwel, de ‘Gartner analytics journey’ van descriptive naar presciptive analytics. We zijn instaat om onze kennis van bijvoorbeeld voorraadstanden, leveringen, verkoopgegevens, artikelstatus, enzovoort te combineren en de (S&OP-) planning te ondersteunen met bijvoorbeeld scenario’s. Dat stelt je in staat om echte optimalisatie vraagstukken te beantwoorden. Want inzicht krijgen is één, maar er iets waardevols mee doen is dan twee!”

Welke systemen gebruiken jullie vooral?

“QlikView en QlikSense. Dat zijn systemen die grote hoeveelheden data omzetten naar informatie. Zo kan de manager zien welk besluit hij moet nemen. Het komt regelmatig voor dat er zoveel keuzes zijn, dat een manager er niets mee kan. Dan gebruiken we het programma AIMMS, dat vervolgens uit al deze keuzes de beste oplossingen kiest. ” Echter, het gebruikte systeem is niet het belangrijkste. Ik geloof dat onze flexibele manier van werken en kennis van de processen in de logistiek de meeste waarde toevoegen.

Heeft Districon een unieke manier van werken?

“We hebben grote kennis van IT én bedrijfsprocessen. Ik durf wel te zeggen dat die combinatie uniek is. We beginnen altijd met een kick-off, waarin we nadenken over wat de klant nodig heeft. Vervolgens presenteren we deze informatie waardoor de klant nieuwe ideeën krijgt. Dan gaan wij weer aan de slag.

Over Niels: Heeft een breed scala aan opleidingen gevolgd, waaronder Werktuigbouwkunde, Bewegingswetenschappen en Bedrijfskunde, Distribution & Supply chain Management. Is al drie jaar bezig met het verbouwen van zijn huis en is niet bereikbaar als de Elfstedentocht wordt gereden.