Home » Read our latest news first! » Spotlight-jochem-pfeiffer

In the spotlight: Jochem Pfeiffer

Afbeelding
Jochem Pfeiffer

Collega Jochem Pfeiffer maakt al ruim 1,5 jaar deel uit van het Advisory-team van Districon. Hij vertelt u graag alles over zijn ervaringen, uitdagingen en toekomstvisie in deze “in the spotlight”.

 

Wie ben je?

Mijn naam is Jochem Pfeiffer, na mijn studie ben ik als junior bij Districon gestart. Inmiddels maak ik al dik anderhalf jaar onderdeel uit van het advisory-team.     

Mijn ervaringen

BIvisory

Het gebruik van data in adviesopdrachten is key, dit werd in mijn eerste weken al snel duidelijk. De trend waarin steeds meer organisaties kwalitatief goede data beschikbaar hebben helpt hierbij. Het effectief inzetten van data is dan ook een belangrijk onderdeel van de toolbox waarmee wij de uitdagingen van onze klanten oplossen. De software die wij gebruiken maakt het mogelijk om uit grote hoeveelheden data snel en effectief de benodigde inzichten te verkrijgen. Bij vrijwel elke adviesopdracht kunnen met een datamodel snel vragen beantwoord worden, zelfs in realtime tijdens een meeting bij de klant. Door learning by doing en interne scholing heb ik me dit onderdeel van de toolbox vlot eigen kunnen maken. Het is dan ook gaaf om te zien wat je in een korte tijd naar boven kunt halen.

Robuust samenwerken

Waar ik data-analyse op toepas en me op dit moment voornamelijk mee bezig houdt zijn netwerk- en distributievraagstukken. Door marktontwikkelingen of strategische beslissingen veranderen vaak het bestaande netwerk en/of zijn zwaartepunten. Denk bijvoorbeeld aan regionale groei, fusies, sluiting van een vestiging of het faciliteren van bezorglogistiek (e-commerce). Het is uitdagend om met onze klanten mee te mogen denken over de inrichting van deze netwerken. Wat mij vooral aanspreekt is de data-analyse in combinatie met de nauwe samenwerking met de verschillende disciplines van de klant. Denk naast logistiek bijvoorbeeld aan de data analist om de benodigde data te verzamelen, dit juist te interpreteren en te valideren. Maar bijvoorbeeld ook commercie, om te bepalen waar een oplossing op dit aspect aan moet voldoen. Door betrokkenheid van meerdere stakeholders worden de relevante scenario’s en gevoeligheden meegenomen, wat de robuustheid van een oplossing ten goede komt.

Roadmap voor de stad

Onder netwerk en distributie valt ook stadsdistributie. Dit is de afgelopen jaren een hot topic geworden. Het is dan ook een wereld waarin veel gebeurt. Gemeenten hebben ambitieuze plannen. Verschillende verladers, afnemers en logistiek dienstverleners spelen hierop in door hun huidige positie in de stadslogistiek kritisch tegen het licht te houden en rekening te houden met toekomstig beleid. Met als gevolg dat er meerdere initiatieven pionieren met de oprichting van stadshubs en het gebruik van elektrisch transport. Ook ik ben het afgelopen jaar in deze wereld gezogen, onder andere door een vraag van GBCU. Het onderwerp kent nog veel onzekerheden en een gefragmenteerd beleid. Dit neemt niet weg dat men nu al stappen kan zetten in het verminderen, verslimmen en verschonen van stadslogistiek. Het is boeiend om samen met organisaties een roadmap op te stellen: wat kan er concreet nu al in gang gezet worden en wat op termijn?

Toekomstvisie

Futeremap

Wat betreft een roadmap met toekomstige ontwikkelingen, verwacht ik dat door aankomend beleid, maar ook wil de om iets te doen, meer partijen genoodzaakt zullen zijn om de inrichting van hun stadslogistiek te herzien. Dit biedt kansen. De mogelijkheid tot synergie zal toenemen met het aantal spelers dat deze stap gaat maken. Ik kijk er naar uit om onze klanten hier de komende jaren bij te ondersteunen.

Welke collega mag van jou in de volgende spotlight staan?

Sander van Lokven staat al twee jaar aan het roer van het kantoor in Chicago. Ik ben benieuwd naar de laatste ontwikkelingen. Wordt er nog op koers gevaren?

Share with: